Diamante fără conflicte

Înainte de a defini exact ce este un diamant „fără conflict”, este important să înțelegem termenul „diamant de conflict” (denumit și „diamant cu sânge”). Conform CNN, aceste diamante sunt definite ca fiind „comercializate ilegal pentru a finanța conflicte în zonele devastate de război, în special în Africa Centrală și de Vest, potrivit Consiliului Mondial al Diamantului, care reprezintă comerțul cu diamante”.

Așadar, ce sunt diamantele fără conflict? În anul 2000, multe state din Africa de Sud s-au săturat. Acestea s-au întâlnit pentru a conveni asupra unui proces care să pună capăt comerțului cu diamante de conflict. În cele din urmă, peste 70 de țări, Organizația Națiunilor Unite, Consiliul Mondial al Diamantului și Uniunea Europeană au convenit asupra unei organizații menite să încurajeze diamantele de proveniență etică, cunoscută în mod obișnuit sub numele de Procesul Kimberley – cunoscut în mod oficial sub numele de Kimberley Process Certification Scheme (KPCS).

În calitate de membru al Procesului Kimberley, trebuie să te asiguri că diamantele achizitionate sunt „fără conflict”, și nu se poate face comerț cu cei care nu sunt membri. Scopul este de a îndepărta persoanele care încă mai participau la practici ilegitime și de a încerca să aducă pacea în multe dintre zonele devastate de război.

Cu toate acestea, singura dovadă a unui lot de diamante care a trecut prin Procesul Kimberley este un certificat care detaliază unde au fost extrase diamantele, cum au fost extrase din pământ, unde au fost tăiate și lustruite și destinația lor. Și, deși ar putea fi ușor de presupus că procesul garantează diamantele etice, au apărut dificultăți atunci când s-a descoperit că membrii KPCS continuau practicile neetice.

Un articol CNN citează: „Imensele câmpuri de diamante din Marange din estul Zimbabwe sunt exploatate de sindicate conduse de militari care îi bat sau îi ucid pe minerii care nu extrag pentru ei sau nu plătesc mită. Violențele extreme comise de militari au inclus chiar și uciderea în masă a sute de mineri cu elicopterele de luptă”.

Ce fac companiile pentru combaterea diamantelor "fără conflicte"?

Deși practicile privind diamantele fără conflict continuă să fie puse sub semnul întrebării, multe companii din industria diamantelor continuă să își promoveze diamantele „fără conflict”.

Deși acest lucru pare foarte bine, au existat de fapt clienți Brilliant Earth care au dovedit că această tactică s-ar putea să nu fie chiar așa cum pare. Ori de câte ori un diamant pleacă de la o mină și ajunge până la degetul tău, este extrem de dificil, dacă nu aproape imposibil, să îl urmărești individual. Gândiți-vă doar la toate diamantele care sunt extrase împreună, transportate pentru a fi tăiate și lustruite, mutate din nou pentru a fi clasificate, apoi, eventual, transportate de mai multe ori pentru a ajunge la companiile de distribuție. Cu atât de mulți pași și un produs atât de mic, este greu să fii 100% sigur că orice diamant extras din mine este cu adevărat un diamant „fără conflict”.

Alte beneficii ale diamantelor cultivate în laborator

Deoarece lanțul de aprovizionare pentru un diamant creat în laborator este mult mai scurt decât pentru un diamant extras din mine, bijutierii au posibilitatea de a le stabili un preț cu 20-40% mai mic decât cel obișnuit pentru diamantele extrase din mine de aceeași calitate. Acest lucru oferă cuplurilor o alternativă frumoasă, 100% etică, cu diamante extrase din mine, pe care pot fi mândri să o poarte. Ca să nu mai vorbim de faptul că, pentru ceea ce ați plăti pentru un diamant extras din mine, puteți pleca cu un diamant cu 20-40% mai mare sau mai bun din punct de vedere al caracteristicilor de calitate. În cele din urmă, tipul de diamant pe care decideți să îl cumpărați depinde în întregime de dumneavoastră și este în mare măsură o alegere personală. Cu toate acestea, este important să vă asigurați că cunoașteți toate aspectele legate de termenul „fără conflict” și să vă informați cu privire la practicile – sau practicile incorecte – care îl înconjoară. Mergi cu inima deschisă și alege diamantul care va reprezenta cel mai bine povestea ta de dragoste. Și dacă doriți ca această poveste să includă un diamant pe care să fiți mândru să-l purtați, cel cultivat în laborator poate fi calea de urmat.